fredag 17. april 2009

Abc i ord og bilder-G for min hærlige Gårdshund


Det er ingen som med sikkerhet kjenner rasens opprinnelse, men rasen er meget gammel. Mye tyder på at den har vært med vikingene rundt om på deres tokter og kanskje også Normanerne til England. Man kan i alle fall finne typiske Dansk/Svensk gårdshunder i Gamle Danmark, helt fra Skåne til Slesvig – Holsten, ja til og med i Normandie, og det er vel å merke ikke snakk om nyere eksporter.Den nære historien ligger mer fast. Inntil 60´årene fantes den lille gårdshunden over alt på bygdene i Sør-Sverige og Danmark. Rasen hadde mange og ulike funksjoner; holdt rotter og mus vekk fra fjøs og hus, var god vakthund, holdt reven fra hønsegården og var barnas glade lekekamerat. Den ble også brukt til jakt og til å hente inn kuene fra beite. I takt med industrialiseringen stod denne lille og hardføre rasen i fare for å forsvinne. Et samarbeid mellom DDK og SKK oppstod i 1985 for å prøve å bevare rasen. Etter dette fikk den sitt eget navn: Dansk/Svensk Gårdshund. Gårdshunden er lynrask, den har et velutviklet jaktinstinkt og en god nese, og er en eminent rottejeger. Man kan godt ha et par stykker sammen – gårdshunder sloss ikke. Tidligere gikk gårdshunden fritt rundt på gården uten å stikke av – den er ikke en streifehund, men tvert i mot har den en sterk utviklet territorialsans.Gårdshunden er livlig og fortjener mye oppmerksomhet og engasjement. Den kan gå lange turer, lære dressur eller agility. Hunden er veldig lærenem og lydig, og lærer lett forskjellige kunster. Den kan hoppe veldig høyt, er stødig på beina og svært kjapp.
Den er hengiven, tillitsfull og barnekjær. I det hele tatt en hund som fortjener en plass i en aktiv familie. Da hundene er fulle av narrestreker og alltid glade, var de samtidige barnas lekekamerater. Samme egenskaper førte dem til sirkus.De elsker å få være med på det som skjer og er en god sengevarmer da den elsker å få ligge under teppet ditt i sengen.
Mankehøyde Hannhunder: 34-37 cm +/- 2 cmTisper: 32-35 cm +/- 2 cm
Her i Nord-Norge er rasen forholdsvis skjelden. Fra Trondheim og opp til Kirkenes er det så vidt jeg vet under 10 Gårdshunder. Men i Sverige er den blitt meget populær. Jeg bare elsker min Gårdshund (Lucky-White Dream) og kan godt tenke meg en til. En utrolig hengiven og tillitsfull kompis som bare MÅ være med over alt:))
Har du lyst til å se flere ABC-bidrag,gå til vår vert,Petunia!
29 kommentarer:

naturglede sa...

Herlige bilder av både søt hund og en liten baby.Ante ikke at det var en rase som het gårdshund, så nå lærte jeg noe idag også:)God helg!

Petunia sa...

Pernille! Kjære Pernille!Så kjekt at du ble med! Du har vært savnet, så nå ble jeg glad!
Jeg hadde ikke hørt om denne rasen før jeg ble kjent med bloggen din. Til og begynne med og med første øyekast trodde jeg at du hadde en Jack Russel.
Men dette er jo et sånt nydelig vesen. Virkelig flott hund!
Jvordan ble du kjent med denne rasen??
Stor god klem fra meg!

Anne-Berit sa...

Så herlige bilder av Lucky,og en veldig fin beskrivelse av denne hunderasen.Jeg kjenner jo bare Lucky,men jeg kan skrive under på at han har alle de gode egenskapene du beskriver her,en skikkelig godgutt.Nydelig bilde av ham og lille Leo.klem fra meg!

Anne sa...

Å så søt den var, en skikkelig Gokulomp :-)) skulle varmet føttene min den der da, jeg som alltid er så kald.

Regner med det er ditt nye barnebarn som ligger der til besluelse, så flott atte :-) en skikkelig kjekkas!!

Savner deg stort i bloggverden da, det skal du vite. og som du ser har jeg hatt "voksendåp" her :-)) gått fra å være en anemone til å bli Anne... ble plutselig så utrolig lei av det blomsternavnet vet du, har jo miset mine kronblader for lengst...

Ha en superduper kveld men gubben og gårdshunden.

Ivar Ivrig sa...

Takk for den du... Nå fikk jeg hverfall lyst på en slik en...

Ha en flotters helg med familie og hund :-)

RuneE sa...

Det var en nydelig hund du hadde! Jeg ante ikke at våre nordiske hunderaser hadde så lang historie, så idag har du lært meg noe.

Juni sa...

Nå lærte jeg også noe nytt - gårdshund det har jeg aldri hørt om.
Du skriver at den fikk navnet sitt i 1985, hadde den ikke noe navn før det? Eller hva het den da?

Januarsola sa...

Spennende! Kanskje jeg kan se rasen stilt ut på NKK-utstilling i Harstad denne helgen? Den var nydelig, menneskebarnet også selvfølgelig :)
God helg!

vibeke (Spindellett) sa...

Egentlig er denne ABC-serien utrolig gøy. Her får man en mengde informasjon om ting man så absolutt ikke visste fra før. Likte både hund og den informative bakgrunnshistorien du serverer her. Når jeg tenker gårdshund, tenker jeg Norsk Elghund og de sauehundene vi har på mine kanter. De aner jeg ikke navnet på.

Evami sa...

SÅ utrolig fin hunden din er:) En sjarmør og så snill han ser ut til å være som bare passe rpå det lille barnebarnet ditt:) Som også var en storsjarmør:)

Morsomt å lese litt om hunderasen,for jeg ertotalt blank når det kommer til hunder og hvem,hva,hvor!
Nyt kvelden:)

~~Randi, Hverdagsprat~~ sa...

Aldri hørt om denne, men dette var intressant. Tenker på å skaffe hund, sjø - så dette var jo midt i blinken for meg! Artig at du er her igjen! Fin helg til deg! Klem fra Randi**

Kerstin sa...

Her fikk jeg litt mer kunnskap omdenne herlige rasen.. De er en sjarmerende flott rase...

HildeS sa...

Utrolig hvor mye man kan lære av denne bokstavleken her altså..

Helle K. sa...

Nåh hvor er det en fin hund :)
Jeg har selv en dansk/svensk gårdhund - hun er 11 mdr. og hedder Emma :)
Dejlige billeder du har taget :)

Sommertid sa...

For en herlig hund...og fine bilder. Ikke rart du trives i dens selskap..og han i ditt. Visste ikke noe om gårdshund fra før..så det var artig å lære noe nytt før man snart må si god natt...
Ha en fin helg :)

GAWO sa...

Her var det mye å lære. Jeg skjønner godt at du elsker din vakre hund. Valpebildet smeltet mitt hjerte :-)

TorAa sa...

Helt vidunderlig

hva mer kan jeg si uten å bli banal

Rune sa...

Ikke rart man blir glad i den nei, veldig flott hund! Herlige bilder og lærerik tekst.

God helg til deg også :)

MajorogMeg sa...

Meget FLOTT innlegg som jeg hadde stor interesse og glede av. Har vært nysgjerrig på denne rasen lenge. Absolutt en allsidig rase!!
Så søt og stor barnebarnet har blitt, håper alt går bra!
Hyggelig å høre fra deg igjen Pernille:)
Klem fra Major&meg

Wenche sa...

Ein skikkeleg sjarmør!Veldig spennande å lære litt meir om denne rasen. Ha ein fin lørdagskveld!

AnnetteK sa...

Flotte bilder og så masse informasjon - nå lærte jeg noe nytt igjen.

fotoboksen sa...

Dette høres jo ut som den perfekte familiehunden.
Så flott at du gjør oss oppmerksom på denne nydelige hunden og gir oss historien bak rasen!!

Charlotte sa...

Åja, dette var en kjempe skjønn hund. Kjempe flott bilder du har lagt ut også :)

Ferreira-Pinto sa...

Is that lad your grandson? he's a cute!

LiBeReJo sa...

så utrolig skjønn hund! og stilig bilde av hunden og ungen:)

Dagrun sa...

Å for en søt liten tass!

Siw Aina sa...

Ååååå, så gøy å se en gårdshund. Vi bor på Frøya, litt utenfor Trondheim, og lille Spott trives som Frøyværing. Broren hans, Elvis har feriehus her ute, så de har mulighet til å treffes fra tid til annen. Hna bor til daglig i trondheim, så nå vet du av 12 fra Trondheim og opp til dere ;)

pts sa...

happy to be here!

Scotty Graham sa...

Pernille,

Ah, just had a great time browsing your blog, and catching up...with my slow connection, I can't surf the web very often....

Are those photos of reindeer?? Wow...Santa must live near you...

See ya....

Scotty